fredag 13. februar 2009

Personvern og etiske utfordringer

I de siste årene har en ny arena for kommunikasjon på nettet vokst frem i et enormt omfang. Denne arenaen kalles nettsamfunn eller sosial web. Et av nettsamfunnene, Facebook, har i dag ca 1,5 medlemmer bare i Norge. Det finnes en mengde ulike nettsamfunn, noen mer knyttet til sosial kontakt, mens andre har en mer faglig vinkling.

At man har muligheten til å kommunisere gjennom bruk av Internett er positivt for mange. Vennskap kan opprettholdes mellom mennesker som bor langt fra hverandre, nye vennskap kan oppstå, og man kan dele læring. Men det fører også til utfordringer i forhold til personvern og trygg bruk av Internett i læringsarbeidet på skolen og ved elevenes bruk av Internett hjemme.

På skolen der jeg er lærer har det oppstått problemer blant elevene fordi noen av dem på fritiden sender "stygge" og usanne meldinger til andre i klassen. Dette blir en form for mobbing som vi lærere sliter med å få kontroll over. Selv om dette er noe som skjer i fritiden, trekkes problemene inn på skolens arena fordi det er der de fysisk møtes etter å ha sendt meldingene. Det er selvfølgelig ønskelig at foreldrene rydder opp i dette, men når ikke det skjer må læreren på banen som konfliktløser.

Personvern
Vi som voksne må i forkant av undervisningen om temaet, sette oss inn i hva personvern er. Teknologirådet har gitt en forklaring om hva personvern er ved å belyse intigritetsperspektivet der det skilles mellom fem ulike aspekter av integritet.
http://www.teknologiradet.no/default1.aspx?m=213

Territorial integritet har å gjøre med beskyttelse av individers geografiske territorium, typisk det private hjem.
Kroppslig integritet gjelder kravet på beskyttelse av kroppen vår mot krenkelser.
Psykisk integritet omfatter beskyttelse mot et bredt spekter av krenkelser som kan ramme et menneskes selvbilde, ære og omdømme eller på annen måte påføre alvorlig psykisk belastning.
Kommunikasjonsintegritet gjelder respekten for andres rett til å kommunisere uforstyrret. Åpning av andres brev, lesing av andres e-post og avlytting av andres telefonsamtaler er eksempler på tiltak som kan sies å være brudd på den aktuelle personens kommunikasjonsintegritet.
Informasjonsintegritet sikrer individets integritet gjennom informasjonsmessig selv­bestemmelse. Dette innebærer at en person i stor grad selv kan bestemme hvilken informasjon om en selv som skal tilflyte andre. Har noen behov for å holde noe hemmelig, så bør dette behovet respekteres.

De to siste aspektene er særlig aktuelle når det gjelder bruk av Internett.

Tiltak for å øke bevisstheten om personvern og trygg nettbruk
Etter at vi som pedagoger har satt oss inn i temaet personvern og trygg nettbruk, bør etter mitt syn elever og foresatte informeres som første del av tiltakspakken som skal bevisstgjøre skolens elever og deres foresatte. Det finnes flere gode nettsider der elevene
kan jobbe med temaet personvern. Disse sidene bør også de foresatte tipses om.

Eksempler på brudd av personvern bør vises for å bevisstgjøre elevene. "Personvern på nettet" har gode nettsider om personvern.

En innledning kan kanskje være å vise til siden http://www.personvern.uio.no/pvpn/eksempler/index.html

Her finnes det en mengde avisoverskrifter med lenker til artikler som handler om overvåkning, registrering og bruk av personopplysninger samt innsyn/utlevering av opplysninger.

Under ligger lenker til aktuelle nettsider, noen med ferdige undervisningsopplegg.

"Lærepakke om personvern". Lærepakken , som er beregnet for mellomtrinnet, ligger på Skolenettet og er utviklet i samarbeid mellom Utdanningsdirektoratet, Statens Filmtilsyn og Avdeling for forvaltningsinformatikk ved Universitetet i Oslo. Der finnes et eget undervisningsopplegg om personvern. Først
blir man satt inn i den volsomt omfattende overvåkningen vi er utsatt for. Videre må elevene vurdere ulike "case", før de så blir informert om hva personvern er, og problematikken knyttet til temaet.
http://skolenettet.no/moduler/templates/Module_Article.aspx?id=30568&epslanguage=NO

Skolenettet har laget en kampanje de kaller "Et klikk for mye". Den viser ting som kan gå galt når man ferdes på nettet.
Her er det også tips til hva man kan gjøre hvis uhellet er ute.
http://www2.skolenettet.no/ettklikk/

Som vi ser finnes det mye informasjon om temaet personvern og trygg nettbruk. Utfordringen blir å videreføre denne informasjonen til elever og foresatte på en måte som skaper bevissthet og refleksjon blant mottakerne.





















Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar